Nieuws

Verbetering IJsseldijk wint publieksprijs Waterinnovatie

Het project Verbetering IJsseldijk Gouda bestaat uit twee delen: dijkversterking en het aanpassen van de sluizen.

De IJsseldijk in Gouda is een primaire waterkering die momenteel niet voldoet aan de landelijke veiligheidsnorm bij hoog water. Om dit deel van Gouda weer te beschermen tegen het hoge water moet de dijk op drie plaatsen worden verstevigd. En dit vraagt nogal wat aandacht; het stedelijk gebied wordt intensief gebruikt en heeft veel cultuurhistorische waarden. Ook de ‘slappe bodem’ vraagt om een bijzondere aanpak. Bij een te zware belasting is er een kans dat de dijk onderuit gaat glijden. Door deze kenmerken was het hoogheemraadschap van Rijnlanden opzoek naar een innovatieve methode.

De combinatie Mourik Groot-Ammers en F.L. Liebregts past een nieuwe techniek toe, die nog niet eerder is toegepast in een primaire waterkering: de Cutter Soil Mix (CSM) methode. Door het toepassen van deze techniek is de dijk straks weer voor 100 jaar voldoende verbeterd.

Jury: "Dit project betreft een geoptimaliseerde technische doorontwikkeling van het ontwerp en de uitvoering. Een goed voorbeeld van een waterschap dat lef toont om nieuwe technieken toe te passen. De jury omschrijft het als een ‘mixed in place’ dijkversterking, die minder ruimte in beslag neemt én negatieve effecten op de omgeving beperkt. Het is een duurzame en innovatieve oplossing met een hoge kwaliteit en relatief lage kosten."

 

Bron: foto Iris Loonen Fotografie